Gdzie stosować okapy kuchenne podszafkowe?

W ostatnich latach bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się okapy kuchenne podszafkowe. Podczas aranżowania przestrzeni kuchennej wybór okapu jest jednym z ważniejszych aspektów.

Czym jest okap podszafkowy?

W tym artykule wyjaśnimy, na co zwrócić uwagę przy wyborze okapu, a także jakie zalety posiada to urządzenie. Montaż okapu nie jest zbytnio skomplikowany, dlatego nawet mało doświadczone i początkujące osoby powinny sobie z tym poradzić. Jeśli jednak nie czujesz się na siłach to warto skorzystać z pomocy fachowców, którzy zamontują okap za drobną opłatą. W każdej kuchni można zastosować okap podszafkowy. Rozmiar pomieszczenia i ułożenie pozostałych elementów nie ma większego znaczenia. Idealnie sprawdzi się w kuchni o małym metrażu, gdzie nie ma możliwości zainstalowania innego modelu okapu. W niektórych kuchniach ciężko się podłączyć do wentylacji i też trzeba to wziąć pod uwagę. Okapy podszafkowe można znaleźć zazwyczaj w dwóch rozmiarach – 30 cm i 60 cm. Okap podszafkowy przeznaczony jest do montażu na dole szafki umieszczonej nad kuchenką. Można także zamontować go na ścianie, jednak jest to zdecydowanie mniej popularne rozwiązanie.

Wybór okapu

Okap powinien być niezależny od reszty wyposażenia kuchni, ponieważ wtedy mamy dużo większą swobodę. Najlepiej zakupić okap u sprawdzonego producenta, który wiele lat działa na rynku i cieszy się pozytywną opinią. Wtedy możemy mieć pewność, że urządzenie jest wysokiej jakości i posłuży przynajmniej kilka lat. Zadaniem okapu jest oczyszczanie powietrza w pomieszczeniu. Żeby sprawdzić, czy dany model będzie wystarczający należy sprawdzić jego wydajność. Im więcej jest w stanie przefiltrować powietrza na godzinę, tym lepiej. Wielkość okapu jest kolejnym aspektem, który trzeba wziąć pod uwagę przy wyborze urządzenia. Powinien być trochę szerszy od kuchenki, dzięki czemu będzie w stanie wciągnąć opary powstałe w trakcie gotowania. Wybór filtra również jest bardzo ważny.

Zalety okapów podszafkowych

Filtr umożliwia wyłapywanie zanieczyszczeń oraz cząsteczek tłuszczu z powietrza. Można wymienić filtry filcowe oraz filtry wykonane z aluminium. Bardziej ekonomiczne są filtry aluminiowe, ponieważ mogą być czyszczone wielokrotnie. To sprawia, że można ich używać przez naprawdę długi czas. Dobrze, jeżeli okap jest wyposażony w dodatkowy filtr węglowy, który przechwytuje nieprzyjemne zapachy. W małej kuchni każdy centymetr ma znaczenie, więc okap podszafkowy będzie idealnym rozwiązaniem. Jest niewielki, a do tego nie wymaga podłączenia do wentylacji. To sprawia, że można go zamontować praktycznie w każdym miejscu, więc możliwości aranżacyjne są naprawdę spore. Przestrzeń nad kuchenką można rozplanować dowolnie, ponieważ urządzenie montowane jest bezpośrednio pod szafką. Cena jest również dużą zaletą okapów podszafkowych. Tego typu urządzenia są z reguły dużo tańsze od modeli wyspowych oraz kominowych. W kuchniach o większym metrażu okap podszafkowy nie sprawdzi się jednak dobrze. Brak podłączenia do systemu wentylacyjnego sprawia, że jego wydajność jest niska. Nie wymienia całkowicie powietrza w pomieszczeniu, ponieważ pracuje w obiegu zamkniętym.

Redakcja eco-profi.pl