Wentylacja w kuchni – komfort i bezpieczeństwo we własnych czterech kątach

Kuchnia – podobnie jak łazienka – należy do tzw. wymagających pomieszczeń. To właśnie w tym miejscu powstaje wiele zanieczyszczeń, unoszą się zapachy, powstałe po gotowaniu, a także para wodna, tłuszcz i opary pochodzące z kuchenki i innych sprzętów. Słowem, jest to niezła mieszanka dla zmysłów. Co zrobić, by zapachy nie krążyły po całym mieszkaniu oraz by korzystanie z kuchni było jak najbardziej wygodne i bezpieczne? Odpowiedzią jest zadbanie o dobrej jakości wentylację.

Na czym polega proces wentylacji?

Wentylacja to nic innego jak wymiana powietrza – zanieczyszczone jest wydalane na zewnątrz, a w miejsce zużytego dostarczane jest świeże. Domowy system wentylacyjny w kuchni powinien być dokładnie zaplanowany oraz zgodny z przepisami polskiego prawa budowlanego. Remontując mieszkanie warto wziąć pod uwagę wszystkie wytyczne, by uniknąć późniejszych rozczarowań i zwyczajnie nie narażać się na wdychanie zanieczyszczonych oparów powstałych po przygotowaniu posiłku.

Jakie są rodzaje wentylacji w kuchni?

Wentylację kuchenną można podzielić na dwa rodzaje:

– grawitacyjną, czyli naturalną,
– mechaniczną.

W pierwszym przypadku wentylacja jest możliwa dzięki kratkom wywiewnym, które umożliwiają wymianę powietrza poprzez jego grawitacyjny ruch. W tym rodzaju wentylacji istotne jest zachowanie stałego przepływu powietrza – np. przez okno kuchenne lub to, które jest w innym pomieszczeniu. Często podkreśla się również, by drzwi od kuchni nie były bardzo szczelne – pozwala to na swobodny ruch powietrza i redukcję nieprzyjemnych zapachów. Wentylacja grawitacyjna jest tradycyjnym sposobem obiegu powietrza, który najczęściej łączy się z innymi metodami – montażem okapu lub pochłaniacza, czyli wentylacją mechaniczną.

Połączenie tych dwóch rodzajów wentylacji pozwala uzyskać lepszy efekt – naturalny przepływ powietrza jest zależny od warunków pogodowych, z kolei mechaniczny rodzaj wentylacji niejako wymusza wymianę powietrza w pomieszczeniu. Okap pobiera zanieczyszczone powietrze i usuwa je na zewnątrz, a pochłaniacz, działając w obiegu zamkniętym, pochłania opary, oczyszcza je i „oddaje” do lokalu.

Wentylacja w kuchni to konieczność

Zaklejanie lub ukrywanie kratek wentylacyjnych lub rezygnacja z montażu nawiewników może nie tylko zmniejszyć komfort życia w mieszkaniu, ale także zagrozić bezpieczeństwu lokatorów. Posiadając instalację gazową w kuchni, trzeba zwrócić szczególną uwagę na prawidłowy przebieg przepływu powietrza. Wysokie stężenie tlenku węgla i innych związków chemicznych, które mogą przedostać się do pomieszczenia przez instalację gazową, są niebezpieczne dla zdrowia – ich wdychanie może doprowadzić do groźnego zatrucia organizmu.

Redakcja eco-profi.pl